Állóképességfejlesztés aktuális kérdései (Videófelvétel)

Gyakorlatias tudás, amelyre minden edzőnek szüksége van

Szinte minden labdajátékban elmondható, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen gyorsult a játék tempója, a sportolók egyre komolyabb fizikai igénybevételnek vannak kitéve. A dinamikus mozgások végrehajtásához természetesen szükséges a maximális és robbanékony erő megfelelő szintje. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy az erő- és robbanékonyság fejlesztés önmagában nem lesz elegendő a labdajátékosok erőnléti felkészítéséhez. Ugyanis nem elég a robbanékony akciókat egyszer végrehajtani, hiszen nem súlyemelésről van szó, hanem sportágtól függően 50-60 sprintet vagy akár több száz intenzív mikromozgást (gyorsulás, lassulás, irányváltás, felugrás) is végre kell hajtani egy-egy mérkőzés alatt. Ezen akciók között minél gyorsabban regenerálódni kell, ezt nevezzük ismétlődő sprint- (pl.: labdarúgás) vagy ismétlődő 3 dimenziós gyorsulási képességnek (kézilabda, kosárlabda) a pálya méretétől függően, amelyben kiemelt szerepe lesz az aerob állóképességnek (Bishop és mtsai., 2011).

A legújabb kutatások szerint azonban nem csak a teljesítmény növelése, de a sérülésrizikó csökkentése szempontjából is fontos a fejlett ismétlődő sprintképesség (RSA) (Malone és mtsai., 2019). Gyenge RSA esetén 5,5-ször nagyobb volt a sérülésrizikó a jó RSA-val rendelkező csoporthoz képest. Ennek hátterében az állhat, hogy a jobb RSA-val és aerob állóképességgel rendelkező sportolók jobban tolerálják az edzés- és mérkőzésterhelést, gyorsabban regenerálódnak az edzések és mérkőzések között. Ennek pedig sorozatterhelés esetén lehet nagy jelentősége, amikor 1-3 naponta kell mérkőzéseket játszania a sportolóknak.

De nemcsak élsportolóknak és nemcsak labdajátékokban fontos a szisztematikus állóképességfejlesztés. Nagyon fontos szerepe van mindegyik sportágban az utánpótlásedzőknek, hogy a gyerekek biológiai- és edzéséletkorának leginkább megfelelő, hosszútávon is hatékony állóképességfejlesztő programot alkalmazzák.

Hasznos lehet számodra a videófelvétel akkor is, ha hobbisportoló vagy, és tudatosabban szeretnél edzeni, hiszen a leggyakoribb edzéshibák elkerülésével és az energiaszolgáltató rendszerek edzésének alapelveivel Te is sokat tehetsz az egészséged megőrzése és a fizikai teljesítőképességed javítása érdekében.

Érintett témakörök

Z

Állóképesség fejlesztés utánpótláskorban

Z

Gyakori hibák az állóképességi edzés során

Z

Energiaszolgáltató rendszerek edzésének alapelvei

INNOVáció

Törekszünk a nemzetközi trendeknek megfelelően a legújabb szakmai ismereteket elérhetővé tenni

GYAKORLATI SPORTTUDOMÁNY

A napi edzői munkából származó gyakorlati kérdésekre és problémákra keressük a tudományos alapokon nyugvó válaszokat.

KÖZÉRTHETŐség

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a legújabb ismereteket közérthetően tegyük elérhetővé, hogy a gyakorlati szakemberek azonnal beépíthessék a napi munkájába. 

Schuth Gábor

Erőnléti edző és sporttudományi az Erőnléti edzés a kézilabdázásban című könyv egyik szerkesztője és társszerzője vagyok. Még TF-es hallgatóként Erasmus csereprogram keretében tanultam a sunderlandi egyetemen,  a magyarországi tanulmányaimmal párhuzamosan elvégeztem a sport- és edzéstudomány (Sport and Exercise Science) mesterszakot. Akkoriban az egyetemen tanított  a labdarúgáshoz kapcsolódó kutatásokra szakosodott dr. Paul Bradley, aki jelenleg a Barcelona labdarúgó csapatának is sporttudományi tanácsadója. A vele való együttműködésnek köszönhetően szerezhettem szakmai tapasztalatot a sunderlandi labdarúgó akadémián teljesítményelemzőként. Továbbá szakmai tanulmányutakon vettem részt a Newcastle United labdarúgó akadémiáján és a West Bromwich felnőtt csapatánál. Ezek során  betekintést kaptam a professzionális klubok működésébe. Ráadásul olyan mérőeszközökkel ismerkedhettem meg és dolgozhattam napi szinten, amelyek itthon még nem voltak elérhetőek.  Miután hazajöttem Angliából, a 2014/2015-ös szezonban a Ferencváros utánpótlás és felnőtt csapatainál dolgoztam sporttudományi szakemberként. 2015 óta a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ) dolgozom erőnléti edzőként és sporttudományi szakemberként az utánpótlás válogatottak, valamint 2016-tól kisebb megszakítástól eltekintve a felnőtt válogatott mellett.  A gyakorlati munkám mellett a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékén, az MLSZ Edzőképző Központ és a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőtovábbképző Központjának képzésein óraadóként is tevékenykedek. Az Erőnléti edzés a kézilabdázásban című könyv egyik szerkesztője és társszerzője is vagyok. 

Schuth Gábor

Erőnléti edző és sporttudományi szakember, az Erőnléti edzés a kézilabdázásban című könyv egyik szerkesztője és társszerzője vagyok. Még TF-es hallgatóként Erasmus csereprogram keretében tanultam a sunderlandi egyetemen,  a magyarországi tanulmányaimmal párhuzamosan elvégeztem a sport- és edzéstudomány (Sport and Exercise Science) mesterszakot. Akkoriban az egyetemen tanított  a labdarúgáshoz kapcsolódó kutatásokra szakosodott dr. Paul Bradley, aki jelenleg a Barcelona labdarúgó csapatának is sporttudományi tanácsadója. A vele való együttműködésnek köszönhetően szerezhettem szakmai tapasztalatot a sunderlandi labdarúgó akadémián teljesítményelemzőként. Továbbá szakmai tanulmányutakon vettem részt a Newcastle United labdarúgó akadémiáján és a West Bromwich felnőtt csapatánál. Ezek során  betekintést kaptam a professzionális klubok működésébe. Ráadásul olyan mérőeszközökkel ismerkedhettem meg és dolgozhattam napi szinten, amelyek itthon még nem voltak elérhetőek.  Miután hazajöttem Angliából, a 2014/2015-ös szezonban a Ferencváros utánpótlás és felnőtt csapatainál dolgoztam sporttudományi szakemberként. 2015 óta a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ) dolgozom erőnléti edzőként és sporttudományi szakemberként az utánpótlás válogatottak, valamint 2016-tól kisebb megszakítástól eltekintve a felnőtt válogatott mellett.  A gyakorlati munkám mellett a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékén, az MLSZ Edzőképző Központ és a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőtovábbképző Központjának képzésein óraadóként is tevékenykedek.

a videófelvétel hasznos lesz számodra, ha…

érdekel az állóképesség fejlesztés témaköre

optimális állóképesség fejlesztő programot szeretnél tervezni az utánpótláskorú sportolóidnak

el szeretnéd kerülni a leggyakoribb állóképességi edzéshibákat

kíváncsi vagy az energiaszolgáltató rendszerek legfontosabb jellemzőire

energiaszolgáltatórendszer-specifikus edzésprogramot szeretnél tervezni

Rólam mondták

Nagyon tetszett az előadás mert sok érdekes és hasznos dolgot magyaráztál el érhetően! Végre találtam olyan előadást és embert aki segíteni próbál másokon. Szuper előadás volt és nézem többi videódat is, azok is nagyon hasznosak, sok érdekesség van benne. Én labdarúgó voltam és nagyon érdekel az erőnléti oldala ennek a sportnak. Szeretnék tanulni a korábbi hibáimból, és remélem, hogy ezzel egyre többen lesznek így. Mégegyszer gratulálok az előadáshoz, annak a közérthetőségéhez. Sok hasznos információval lettem több a webinárnak köszönhetően.

Farkas Viktor

Dunaújváros PASE asszisztens edző és erőnléti edző

Az állóképesség kérdése a fejekben elég sokszor összekapcsolódik a végjáték kérdésével. Számos alkalommal láthattuk, hogy egy csapat viszonylag nagy előnyöket is képes elveszteni a mérkőzések utolsó szakaszában. A stratégiai, taktikai okokon túl ezek az állóképességi tényezőknek is betudhatóak. Ezért (is) figyelem mindig megkülönböztetett figyelemmel az ezzel a témával foglalkozó anyagokat, így ezt az előadást is. Az előadó a tőle megszokott magas színvonalon, rendszer szinten foglalkozik ezzel a képességgel. Így rávilágítva, hogy a terhelési összetevők nem megfelelő megválasztása milyen szinten befolyásolja a tervezett, és az elért cél viszonyát. Az információk ilyen szintű összegzése mindig további gondolkodásra késztet és hasznos támpontokat az edzésmunka hatékonyságának növeléséhez. – és így remélhetőleg több, a végjátékban kiharcolt győzelemhez.

dr. Woth Péter

EHF mesteredző, Nemzeti Kézilabda Akadémia

Első alkalommal vettem részt ilyen jellegű online oktatáson, de biztosan tudom, hogy nem utoljára. Állóképesség fejlesztés témán belül az Energiaszolgáltató rendszerek átlátása, megértése számomra elég nehéz terület. Eddigi ismereteim alapján nagy vonalakban képben voltam, de szerettem volna átfogóbban, világosabban átlátni a szerepüket a különböző energianyerési folyamatokban. Az online képzés nagyban hozzájárult számomra a téma jobb megértéséhez. Hasznos információkhoz jutottam a labdarúgók állóképességének fejlesztéséhez és a napi edzések tervezéséhez. Mindenkinek, aki szeretne szakmailag fejlődni, alaposabb ismereteket szerezni a hasonló témákban, ajánlani tudom a Gábor előadásait, mert az oktatások színvonala garancia az ismereteink bővítésére, gyarapítására.

Kindl István

Paksi FC felnőtt csapatának pályaedzője, U17 csapatának vezetőedzője

Kevés olyan hiteles sporttudományi szakember van, aki a folyamatos önképzés révén naprakész tudással rendelkezik. Még kevesebb, aki ezt a tudást meg is osztja az érdeklődőkkel! Gábor mindenképpen közéjük tartozik, az eddigi tapasztalataim alapján bátran kijelenthetem, érdemes tőle tanulni. Előadásaiból és publikációiból kitűnik, hogy rendszerben gondolkozik, amely stabil alapokon nyugszik. Az állóképesség témakörében tartott online előadás is telitalálat volt, amely nem csak megerősített néhány dologban, hanem egyes kérdésekben más nézőpontot adott, és újdonságokkal is szolgált. Ezúton gratulálok a színvonalas ismeretterjesztéshez, további kitartást kívánok a munkádhoz!

Fülöp Tibor

Sportlabor vezető, LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ

Szuper előadás volt. Az állóképességfejlesztés témaköre elsőre egyszerűnek tűnhet, ám többszörösen összetett problémakör. A hallott előadás tisztázta a témakör legfontosabb kérdéseit, átfogó képet adott napjaink elméleti és módszertani tudásáról. Fontos, hogy a hazai sportszakemberek naprakész információkhoz jussanak, és ezeket megfelelő módon alkalmazni is tudják a gyakorlatban. A sportanalitika.hu által készített anyagok jól rendszerezett, könnyen befogadható módon juttatják el hozzánk ezeket az információkat.

Szollár Gergő

Utánpótlás kosárlabda edző- Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club, erőnléti- és úszóedző Miskolci Sportiskola

Gyakori kérdések

Hol lesz elérhető a videófelvétel?

Vásárlás után emailben elküldjük, a felhasználóneved és jelszavad, melyek segítségével a sportanalitika.hu “bejelentkezés” menüpontra rákattintva tudsz belépni az oldalra. 

Bejelentkezés után az “online tréningeim” lenyíló menüben találod a videókat.

Hogyan tudom megvásárolni az online előadás/ok felvételét?

Jelentkezést követően a Barion rendszerén keresztül bankkártyával, vagy 3 munkanapon belül közvetlen banki utalással van lehetőség a jelentkezési díj befizetésére. A befizetést követően biztosítjuk a hozzáférést “Az Állóképesség fejlesztés aktuális kérdései” vagy a kiegészítő megvásárlása esetén “Az utánpótláskorú sportolók kondicionális képességfejlesztésének alapelvei I-II.” című videókhoz is. A videók elérési módját az előző pont tartalmazza.”