Gyorsaságfejlesztés alapjai utánpótlás és felnőtt sportolóknál

31 gyakorlat videó, >4,5 óra elméleti anyag, korlátlanul visszanézhető

Miről szól a mesterkuzus?

Legújabb nemzetközi tudományos alapokon nyugvó és azonnal gyakorlatba ültethető tudásanyag

A legtöbb sportág esetében szinte naponta halljuk, hogy az elmúlt években egyre gyorsabbá és dinamikusabbá vált a játék. Ha csak a labdajátékokat nézzük példaként, legtöbbször néhány cm-en múlik, hogy melyik játékos szerzi meg a labdát és vezethet támadást, vagy néhány cm dönt egy adott akció sikeréről.

Milyen összetevői/megjelenési formái vannak a gyorsaságnak? Milyen módszerrel és melyik életkorban lehet a leghatékonyabban fejleszteni? Lehet felnőtt sportolóknál is gyorsaságot fejleszteni? És ha igen, akkor milyen mértékben?

Talán ezek a sportági és erőnléti edzők legfontosabb kérdései a gyorsaságfejlesztés kapcsán, és jogosan hiányolják ezen a területen a közérthető tudásanyagot.

 

Az utánpótláskorú sportolók kondicionális felkészítéséről szóló kétrészes online előadásunk  és az Utánpótlás Mesterkurzus sikere, valamint a számtalan pozitív visszajelzés alapján további segítséget szeretnénk nyújtani az utánpótlásban dolgozó szakembereknek ezzel a mesterkurzussal. Ugyanakkor a felnőtt sportolókkal dolgozó edzők számára is komoly segítséget nyújthat az anyag. 

Igyekeztünk a gyakorló edzők számára a napi munkában legnagyobb kihívást jelentő kérdésekre válaszokat és konkrét gyakorlatokat adni. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a képességfejlesztés szenzitív időszakaira és az egyes gyorsaságfejlesztő gyakorlatok helyes végrehajtására, a leggyakoribb hibák megelőzésére. A korábbiakhoz hasonlóan áttekintjük a legújabb, tudományos alapokon nyugvó nemzetközi ajánlásokat az egyes témakörök vonatkozásában. 

INNOVáció

Törekszünk a nemzetközi trendeknek megfelelően a legújabb szakmai ismereteket elérhetővé tenni

GYAKORLATI SPORTTUDOMÁNY

A napi edzői munkából származó gyakorlati kérdésekre és problémákra keressük a tudományos alapokon nyugvó válaszokat.

KÖZÉRTHETŐség

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a legújabb ismereteket közérthetően tegyük elérhetővé, hogy a gyakorlati szakemberek azonnal beépíthessék a napi munkájába. 

Ha tudatos szakembernek tartod magad, aki a konkrét gyakorlatanyag mellett arra is kíváncsi, hogy mit miért csinálunk, akkor ez a Mesterkurzus Neked szól!

Érintett témakörök

Gyorsaságfejlesztés gyakorlatanyaga
(31 gyakorlat videó)

 • Gyakorlatok, progressziók
 • Tanítási szempontok, leggyakoribb hibák elkerülése
 • Korosztályos eltérések a fejlesztésben
 • Fejlesztés lehetőségei utánpótlás és felnőttkorban
 • 1. blokk: Optimális testhelyzet, gyenge láncszemek erősítése
 • 2. blokk: Mozgáshatékonyság fejlesztés
 • 3. blokk: Módosított erőfejlesztő gyakorlatok

Edzéstervezés, gyorsaságfejlesztés módszertana

 • Egy edzésen és egy héten belül
 • Direkt és indirekt módszerek
 • Kapcsolat az energiaszolgáltató rendszerekkel (ATP-CP, pihenőidő szerepe)
 • Erő- és gyorsaság kapcsolata
 • Boka és lábboltozat szerepe az erőátvitelben
 • Komplex módszerek, mint a fejlesztés csúcsa
 • Egyes izomcsoportok szerepe a gyorsaságban

Gyorsaság fejlődése és fejleszthetősége utánpótláskorban

 • Milyen mértékben fejleszthető?
 • Mikor a leghatékonyabb?
 • Adaptációs idő hossza
 • Biológiai életkor szerepe a fejlődésben

Gyorsaság tesztelése

 • Hogyan teszteljük és mire érdemes figyelni?
 • Milyen gyakran érdemes tesztelni?
 • Referenciaadatok

  Oktatók

  Schuth Gábor

  Schuth Gábor

  Bemutatkozás

  Erőnléti edző és sporttudományi szakember vagyok. Magyarországi tanulmányaimmal párhuzamosan elvégeztem a sport- és edzéstudomány (Sport and Exercise Science) mesterszakot a sunderlandi egyetemen. Eközben szakmai tapasztalatot szereztem a sunderlandi labdarúgó akadémián teljesítményelemzőként. Továbbá tanulmányutakon vettem részt a Newcastle United labdarúgó akadémiáján és a West Bromwich felnőtt csapatánál. A 2014/2015-ös szezonban a Ferencváros utánpótlás és felnőtt csapatainál dolgoztam sporttudományi szakemberként. 2015 óta a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ) dolgozom erőnléti edzőként és sporttudományi szakemberként az utánpótlás válogatottak, valamint 2016-tól kisebb megszakítástól eltekintve a felnőtt válogatott mellett. A gyakorlati munkám mellett a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékén, az MLSZ Edzőképző Központ és a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőtovábbképző Központjának képzésein óraadóként is tevékenykedek.

  Pozsonyi Zsolt

  Pozsonyi Zsolt

  Bemutatkozás

  1999-ben szerzett biológia-testnevelés szakos tanári diplomát a szombathelyi főiskolán, majd 2001-ben a Testnevelési Egyetemen testnevelő tanári diplomát. Dolgozott utánpótlás labdarúgóedzőként, később személyi edzőként. 2009-ben kezdte el a TRX edzésrendszer magyarországi népszerűsítését az R-med Kft.-vel, amely mára nemcsak a funkcionális tréning területén, de az élsportban is elterjedt és világszerte használt módszer lett. Az elmúlt 10 évben több mint kétezer edzőt oktatott és folyamatosan képezte magát nemzetközi tanfolyamokon. 2013-ban egy amerikai szakmai út keretében részt vett az EXOS phoenixi központjában egy kéthetes erőnlétiedző-továbbképzésen. 2015-ben az R-med Kft.-vel megnyitotta az R-med Performance Labet, ahol elsősorban utánpótlás és felnőtt élsportolók fejlesztésével foglalkozik. A 2012–13-as idényben Zsiga Gyula mellett az FTC-PLER férfi kézilabdacsapat erőnléti edzőjeként dolgozott. 2014–16 között a Ferencváros női labdarúgócsapatának erőnléti edzője. Mindkét évben bajnokságot és Magyar Kupát nyert a csapattal. 2017 márciusa óta az FTC férfi vízilabdacsapat erőnléti edzéseit vezeti, emellett 2018 nyarától az FTC férfi kézilabdacsapat és a Pénzügyőr női kézilabdacsapat erőnléti felkészítéséért felel. Az elmúlt években számos sportág (kajak-kenu, labdarúgás, karate, úszás, jégkorong, tenisz) válogatott sportolóinak tartott erőnléti edzéseket és a MOB Kiemelt Edző Programjában részt vevő szakemberek továbbképzésében is szerepet vállalt.

  Neked szól a mesterkurzus, ha…

  Szeretnéd egy logikus rendszerbe foglalva megkapni a gyorsaságfejlesztéshez szükséges legfontosabb gyakorlatokat, tanítási szempontokkal és progressziós lépésekkel

  Szeretnéd elkerülni a leggyakoribb hibákat a gyorsaságfejlesztés során alkalmazott gyakorlatoknál

  Konkrét segítséget szeretnél kapni a gyorsaságfejlesztés tervezéséhez a heti és a napi program során is

  Életkornak és biológiai érettségnek megfelelő, hatékony edzésprogramot szeretnél tervezni a sportolóidnak

  Pontos képet szeretnél kapni a gyorsaság megjelenési formáiról és a gyorsaságot befolyásoló tényezőkről

  Érdekel a gyorsaság tesztelése, és objektív adatokhoz szeretnéd jutni a sportolóid teljesítményéről

  A korábbi, kétrészes, utánpótláskorú sportolók kondicionális felkészítéséről szóló előadásunkról mondták

  Az edzői munka mindennapjai erősen behatárolják azt az időt, amit a szakemberek önmaguk fejlesztésére tudnak fordítani. Az élethosszig tartó tanulás jegyében mindig keresem azokat a lehetőségeket, amik segíthetnek a meglévő tudás mélyítésében, új ismeretek megszerzésében. Különösen igaz ez azokkal a „forrásokkal” kapcsolatban, melyek nem csak, hogy elkötelezettek a naprakész tudás átadásában, hanem kölcsönös és előrevivő párbeszédet is folytatnak az általuk képviselt terület iránt érdeklődőkkel (bármilyen szintű előismerettel rendelkezzenek is).

  Ilyen „forrásként” tekintek Schuth Gáborra illetve a sportanalitika.hu-ra is. Mindig igyekszem hozzájutni az általuk közzé tett anyagokhoz, részt venni (akár élőben, akár virtuálisan) az előadásokon, eseményeken. Náluk nem csak az aktuális tudományos eredményekről hallhatok, hanem törekednek az eredmények gyakorlati felhasználásának irányából átadni az ismereteket. Egy-egy ilyen alkalom mindig további gondolkodásra- és esetenként akár felülvizsgálatra is késztet azzal kapcsolatban, hogy mit, mikor-, és miért is teszünk a gyakorlati munka során.

  dr. Woth Péter

  EHF mesteredző, Nemzeti Kézilabda Akadémia

  Úgy gondolom egy rendkívül fontos témát bontott ki a két online előadás az utánpótláskorú sportolók kondicionális felkészítése kapcsán, amire nem szentelünk elegendő figyelmet. Mindezt tette úgy, hogy nem a mit csináljunk kérdésre válaszolt a témákkal kapcsolatban, hanem arra, hogy amit csinálunk, azt miért csináljuk? Szerintem ez a gondolkodásmód az, amit minél szélesebb körben el kell fogadni mert csak úgy lehet azonosulni valamivel, ha értjük a miérteket nem egyszerűen csak gyakorlatokat végzünk és adatokat gyártunk. Nagyon tetszett az érintett témakörök magyarázata, az élettani háttér ismertetése.

  Kovács Bence Márk

  Ferencvárosi TC-labdarúgás, asszisztens erőnléti edző

  Mindkét utánpótlás előadást megnéztem és nagy örömömre szolgált, hogy végre van olyan jellegű képzés, ami az utánpótlás sportolók nemcsak sportág specifikus felkészítésével foglalkozik. Mivel nincs más, a felnőtt erőnléti edzőkhöz szoktam beülni “hallgatózni” és onnan átültetni dolgokat az utánpótlásba. Nagyon tetszett, hogy kiemelten foglalkoztok a csúcsnövekedési időszakkal, mert szinte mindent, a kiválasztást, erőnléti, technika, képzést ehhez kellene igazítani a sportági edzőknek. Az elhangzottakat már holnaptól be tudom építeni az edzésmunkába, nyilván valamennyi előképzettséget feltételez, de teljesen érthető és pontosan felépített volt mindkét előadás.

  Szabó Norbert

  kosárlabda edző, Bajai Bácska Kosárlabda Egyesület

  Köszönöm szépen a színvonalas előadást. Nagyon jól összeszedett, abszolút kézzelfogható, naprakész, használható információkat tartalmazott a videó. Ez nagyon rendben volt és nagyon kerek volt, kitérve minden kérdéses témakörre, amelyek az utánpótlásban dolgozók legnagyobb dilemmái. 

  Józsa Krisztián

  Alba Fehérvár KC, utánpótlás edző, erőnléti edző

  Gyakori kérdések

  Hogyan tudok jelentkezni a Mesterkurzusra?

  A „Megvásárolom” gombra kattintva add meg az adataidat. Nagyon fontos, hogy pontosan add meg az adataidat, mert ez alapján állítjuk ki a jelentkezési díj beérkezésétől számított 2 munkanapon belül a számlát és küldjük el e-mailben. Fizetésre közvetlen banki utalással, illetve a Barion rendszerén keresztül bankkártyával is van lehetőség. Amennyiben a banki utalásos fizetést választod, a megrendeléstől számítva 3 munkanap áll rendelkezésedre ennek a teljesítéséhez. A számlát és a Mesterkurzushoz való hozzáférést természetesen csak az utalás megérkezését követően tudjuk elküldeni.

  Hol érhetem el a Mesterkurzust?

  A jelentkezési díj befizetését követően „Gyorsaságfejlesztés alapjai utánpótlás és felnőtt sportolóknál” című Mesterkurzushoz azonnali hozzáférést biztosítunk a www.sportanalitika.hu honlapon. A vásárlás során használt felhasználónévvel és jelszóval bejelentkezve az online tréningjeim menüpont alatt érhető el a Mesterkurzus. Az online tréningjeim menüpontra nem kell rákattintani, elég rámenni a kurzorral, és meg fognak jelenni az előadások. Fontos, hogy a www.sportanalitika.hu oldal megnyitásakor az oldal alján megjelenő sütiket (cookie-kat) elfogadjuk, mert enélkül nem fognak elindulni a videók. 

  Van-e lehetőség vásárlást követően az előadások lemondására és pénzvisszatérítésre?

  Sajnos nincs pénzvisszatérítési lehetőség a jelentkezést követően.

  Érdekel a Mesterkurzus, bármikor meg tudom nézni?

  Igen, miután befizetted a képzés díját, korlátlan hozzáférést kapsz a Mesterkurzushoz a www.sportanalitika.hu oldalon az Online tréningjeim menüpontban. Így saját ütemedben dolgozhatod fel az anyagot, akár többször is visszanézve a különösen érdekes részeket.  

  Van-e lehetőség kérdezni az előadóktól a Mesterkurzuson elhangzó témákkal kapcsolatban?

  Mivel a Mesterkurzus előadás felvételekből és gyakorlat videókból áll, az előadás közben nem tudsz kérdezni az előadóktól. De természetesen szívesen várjuk a kérdéseidet a Sportanalitika.hu Facebook oldalnak elküldött üzenetek formájában vagy a Sportanalitika Zárt Facebook csoportban is, amelyhez az alábbi linken tudsz ingyenesen csatlakozni: https://sportanalitika.hu/csoport/.

  Szükséges-e megadnom az adószámomat vásárláskor?

  A 2020. július 1-jén életbe lépett szabályozás szerint amennyiben egyéni vállalkozóként vagy cégként vásárlod meg a képzést, meg kell adnod a megfelelő adószámot, hiszen azt fel kell tüntetnünk a számlán. Ha magánszemélyként vásárolod meg a képzést, akkor nem szükséges az adószámod megadása.

  Nem működik a bankkártyás fizetés, nem tudok így fizetni a Barionon keresztül. Mit tegyek?

  Európai Uniós szabályozás alapján 2021. január 1-től csak kétlépcsős azonosítást követően lehet fizetni internetes bankkártyás vásárlás során, így a Sportanalitika.hu oldalon is. A vásárlás lépései a következők:

  1. Miután elindítottad a vásárlást, a Barion felületén add meg a bankkártya adataidat.

  2. Ezután írd be az általad korábban rögzített internetes vásárlási jelszavad. Ennek elnevezése, és hogy hány számjegyből álló kód, az bankfüggő (pl.: OTP-Telekód, K&H-internetes vásárlási jelszó, Erste Bank netbank jelszó, UniCredit – Telefonbank PIN kód, Takarékbank-iPIN, MKB Bank-Online PIN-kód, Budapest Bank-internetes vásárlási jelszó, Sberbank-Sberbank online fizetési jelszó, GRÁNIT Bank-online vásárlási jelszó, MagNet Bank- Internetes vásárlási kód).

  3. Add meg az SMS-ben kapott kódot. Fontos!!! Ha korábban nem állítottad be a kétlépcsős azonosítást, nem fogsz tudni bankkártyával fizetni. Kérjük, hogy ezesetben válaszd az átutalásos fizetést!