Az 5 leggyakoribb tévhit a magas-intenzitású intervall (HIIT) edzésről

60 perces élő online előadás + 30 perc kérdés-válasz 2020. október 16-án (pénteken) 20 órakor

Kinek szól a képzés?

  • Sportági edzőknek
  • utánpótlás edzőknek
  • Erőnléti edzőknek
  • Rehabilitációs edzőknek
  • Gyógytornászoknak
  • személyi edzőknek
  • Hobbi sportolóknak

Az elmúlt évtizedben egyre többet hallunk róla, és egyre gyakrabban használják az edzők a magas-intenzitású intervall edzést (angolul high intensity interval training- HIIT), amely igazi fitnesz trenddé nőtte ki magát. Nemcsak élsportolók, de rekreációs sportolók, sőt gyakran teljesen kezdők is alkalmazzák a minél gyorsabb fejlődés érdekében. Emellett rendkívül időtakarékos is, hiszen a nettó edzésidő a magasabb intenzitás miatt jelentősen lerövidíthető. 

Az elmúlt 10 év azonban nemcsak a HIIT térhódításáról szólt, hanem -ahogy a legtöbb népszerű trend kapcsán lenni szokott-, egyre több tévhit terjedt el az edzésmódszerrel kapcsolatban. A HIIT kapcsán pedig nemcsak az a probléma, hogy rosszul alkalmazva kevésbé hatékony, de könnyen a sportoló túlterheléséhez vagy sérülésekhez vezethet. Emiatt még nagyobb szükség van arra, hogy a HIIT-et alkalmazó szakemberek tisztában legyenek az edzésmódszer legfontosabb alapelveivel és biztonságos alkalmazásának szabályaival. 

Ebben az előadásban az öt leggyakoribb, HIIT-tel kapcsolatos tévhitet cáfoljuk meg, hogy ezeket a hibákat Te már ne kövesd el! Azonnal gyakorlatba ültethető tudást kapsz, hogy már holnaptól biztonságosabban és hatékonyabban edzhess a sportolóiddal. 

Hasznos lehet számodra az előadás akkor is, ha hobbisportoló vagy és tudatosabban szeretnél edzeni. Hiszen a leggyakoribb edzéshibák elkerülésével Te is sokat tehetsz az egészséged megőrzése és az erőnléted javítása érdekében. 

INNOVáció

Törekszünk a nemzetközi trendeknek megfelelően a legújabb szakmai ismereteket elérhetővé tenni

GYAKORLATI SPORTTUDOMÁNY

A napi edzői munkából származó gyakorlati kérdésekre és problémákra keressük a tudományos alapokon nyugvó válaszokat.

KÖZÉRTHETŐség

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a legújabb ismereteket közérthetően tegyük elérhetővé, hogy a gyakorlati szakemberek azonnal beépíthessék a napi munkájába. 

Érintett témakörök

Z

Mi valójában a Tabata- edzés és miért használják sokan rosszul?

Z

Mindenkinek javasolt a HIIT edzés? Mi alapján tudom eldönteni, hogy alkalmazzam-e?

Z

Ha rövidebb a pihenőidő, akkor intenzívebb az edzés. Vagy mégse?

Z

HIIT aerob zónában. Hogyan lehetséges?

Z

HIIT és pulzusmérés. Van jobb eszköz az intenzitás mérésére?

Schuth Gábor

Erőnléti edző és sporttudományi az Erőnléti edzés a kézilabdázásban című könyv egyik szerkesztője és társszerzője vagyok. Még TF-es hallgatóként Erasmus csereprogram keretében tanultam a sunderlandi egyetemen,  a magyarországi tanulmányaimmal párhuzamosan elvégeztem a sport- és edzéstudomány (Sport and Exercise Science) mesterszakot. Akkoriban az egyetemen tanított  a labdarúgáshoz kapcsolódó kutatásokra szakosodott dr. Paul Bradley, aki jelenleg a Barcelona labdarúgó csapatának is sporttudományi tanácsadója. A vele való együttműködésnek köszönhetően szerezhettem szakmai tapasztalatot a sunderlandi labdarúgó akadémián teljesítményelemzőként. Továbbá szakmai tanulmányutakon vettem részt a Newcastle United labdarúgó akadémiáján és a West Bromwich felnőtt csapatánál. Ezek során  betekintést kaptam a professzionális klubok működésébe. Ráadásul olyan mérőeszközökkel ismerkedhettem meg és dolgozhattam napi szinten, amelyek itthon még nem voltak elérhetőek.  Miután hazajöttem Angliából, a 2014/2015-ös szezonban a Ferencváros utánpótlás és felnőtt csapatainál dolgoztam sporttudományi szakemberként. 2015 óta a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ) dolgozom erőnléti edzőként és sporttudományi szakemberként az utánpótlás válogatottak, valamint 2016-tól kisebb megszakítástól eltekintve a felnőtt válogatott mellett.  A gyakorlati munkám mellett a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékén, az MLSZ Edzőképző Központ és a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőtovábbképző Központjának képzésein óraadóként is tevékenykedek. Az Erőnléti edzés a kézilabdázásban című könyv egyik szerkesztője és társszerzője is vagyok. 

Schuth Gábor

Erőnléti edző és sporttudományi szakember, az Erőnléti edzés a kézilabdázásban című könyv egyik szerkesztője és társszerzője vagyok. Még TF-es hallgatóként Erasmus csereprogram keretében tanultam a sunderlandi egyetemen,  a magyarországi tanulmányaimmal párhuzamosan elvégeztem a sport- és edzéstudomány (Sport and Exercise Science) mesterszakot. Akkoriban az egyetemen tanított  a labdarúgáshoz kapcsolódó kutatásokra szakosodott dr. Paul Bradley, aki jelenleg a Barcelona labdarúgó csapatának is sporttudományi tanácsadója. A vele való együttműködésnek köszönhetően szerezhettem szakmai tapasztalatot a sunderlandi labdarúgó akadémián teljesítményelemzőként. Továbbá szakmai tanulmányutakon vettem részt a Newcastle United labdarúgó akadémiáján és a West Bromwich felnőtt csapatánál. Ezek során  betekintést kaptam a professzionális klubok működésébe. Ráadásul olyan mérőeszközökkel ismerkedhettem meg és dolgozhattam napi szinten, amelyek itthon még nem voltak elérhetőek.  Miután hazajöttem Angliából, a 2014/2015-ös szezonban a Ferencváros utánpótlás és felnőtt csapatainál dolgoztam sporttudományi szakemberként. 2015 óta a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ) dolgozom erőnléti edzőként és sporttudományi szakemberként az utánpótlás válogatottak, valamint 2016-tól kisebb megszakítástól eltekintve a felnőtt válogatott mellett.  A gyakorlati munkám mellett a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékén, az MLSZ Edzőképző Központ és a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőtovábbképző Központjának képzésein óraadóként is tevékenykedek.

az élő előadás hasznos lesz számodra, ha…

a gyakorlatba azonnal átültethető tudást szeretnél kapni

szeretnéd elkerülni a leggyakoribb HIIT edzéssel kapcsolatos hibákat

szeretnéd megérteni a HIIT edzés alkalmazásának alapelveit

biztonságos és hatékony HIIT edzéseket szeretnél tervezni a sportolóid vagy saját magad számára

Korábbi online előadásainkról mondták

Nagyon tetszett az előadás mert sok érdekes és hasznos dolgot magyaráztál el érhetően! Végre találtam olyan előadást és embert aki segíteni próbál másokon. Szuper előadás volt és nézem többi videódat is, azok is nagyon hasznosak, sok érdekesség van benne. Én labdarúgó voltam és nagyon érdekel az erőnléti oldala ennek a sportnak. Szeretnék tanulni a korábbi hibáimból, és remélem, hogy ezzel egyre többen lesznek így. Mégegyszer gratulálok az előadáshoz, annak a közérthetőségéhez. Sok hasznos információval lettem több a webinárnak köszönhetően.

Farkas Viktor

Dunaújváros PASE asszisztens edző és erőnléti edző

Az edzői munka mindennapjai erősen behatárolják azt az időt, amit a szakemberek önmaguk fejlesztésére tudnak fordítani. Az élethosszig tartó tanulás jegyében mindig keresem azokat a lehetőségeket, amik segíthetnek a meglévő tudás mélyítésében, új ismeretek megszerzésében. Különösen igaz ez azokkal a „forrásokkal” kapcsolatban, melyek nem csak, hogy elkötelezettek a naprakész tudás átadásában, hanem kölcsönös és előrevivő párbeszédet is folytatnak az általuk képviselt terület iránt érdeklődőkkel (bármilyen szintű előismerettel rendelkezzenek is).

Ilyen „forrásként” tekintek Schuth Gáborra illetve a sportanalitika.hu-ra is. Mindig igyekszem hozzájutni az általuk közzé tett anyagokhoz, részt venni (akár élőben, akár virtuálisan) az előadásokon, eseményeken. Náluk nem csak az aktuális tudományos eredményekről hallhatok, hanem törekednek az eredmények gyakorlati felhasználásának irányából átadni az ismereteket. Egy-egy ilyen alkalom mindig további gondolkodásra- és esetenként akár felülvizsgálatra is késztet azzal kapcsolatban, hogy mit, mikor-, és miért is teszünk a gyakorlati munka során.

dr. Woth Péter

EHF mesteredző, Nemzeti Kézilabda Akadémia

Gáborral a kézilabda erőnléti edzői tanfolyamon találkoztam először az elmúlt évben. Amennyiben hiteles, tudományos alapokra épülő ismeretekkel rendelkező- gyakorlati tapasztalatokkal kiegészítve- előadótól szeretnétek tanulni akkor bármilyen szegmensében is dolgoztok a versenysportnak, csak ajánlani tudom a Sportanalitika.hu képzéseit.

Starhon Katalin

egyetemi adjunktus, erőnléti edző, Hoya-Pannon Egyetem Veszprém Kosárlabda

Kevés olyan hiteles sporttudományi szakember van, aki a folyamatos önképzés révén naprakész tudással rendelkezik. Még kevesebb, aki ezt a tudást meg is osztja az érdeklődőkkel! Gábor mindenképpen közéjük tartozik, az eddigi tapasztalataim alapján bátran kijelenthetem, érdemes tőle tanulni. Előadásaiból és publikációiból kitűnik, hogy rendszerben gondolkozik, amely stabil alapokon nyugszik. Az állóképesség témakörében tartott online előadás is telitalálat volt, amely nem csak megerősített néhány dologban, hanem egyes kérdésekben más nézőpontot adott, és újdonságokkal is szolgált. Ezúton gratulálok a színvonalas ismeretterjesztéshez, további kitartást kívánok a munkádhoz!

Fülöp Tibor

Sportlabor vezető, LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ

Először Gábor nevével az Erőnléti edzés a kézilabdázásban c. könyvben találkoztam, majd elkezdtem követni a sportanalitika.hu videót. Mindkét forrásból származó tapasztalat megerősített abban a szándékomban, hogy személyes konzultációra jelentkezzem. Gábort elsősorban a pulzusmonitorozás, edzés- illetve meccsterhelés kérdéskörökkel kerestem fel. Már kétszer is leültünk átbeszélni a kérdéseket, és a két alkalommal rengeteg kérdésemre megkaptam a választ, ami nyilván újabbakat nyit a fejlődni vágyó eszében. Úgy gondolom, hogy aki ebben a témakörben bármi pluszra vágyik, keresse fel Gábort. Nagyon alapos szaktudással rendelkező sportszakember, gyakorlatias és nem mellesleg remek ember, személy szerint örülök, hogy megismerhettem és csak ajánlani tudom!

Varga Dénes

masszőr, erőnléti edző

Gyakori kérdések

Hol lesz elérhető a videófelvétel?

Az 5 leggyakoribb tévhit a magas-intenzitású intervall edzésről” című online előadás felvételéhez az élő előadást követő 5 munkanapon belül hozzáférést biztosítunk a www.sportanalitika.hu honlapon. A vásárlás során használt felhasználónévvel és jelszóval bejelentkezve az online tréningjeim/webinár menüpont alatt érhető el az előadás felvétele. Az online tréningjeim/webinár menüpontra nem kell rákattintani, elég rámenni a kurzorral, és meg fog jelenni az előadás. Fontos, hogy a www.sportanalitika.hu oldal megnyitásakor az oldal alján megjelenő sütiket (cookie-kat) elfogadjuk, mert enélkül nem fog elindulni a videó.

Bejelentkezés után az “online tréningeim” lenyíló menüben találod a videókat.

Hogyan tudok jelentkezni az online előadásra?

A termék kiválasztását követően add meg a számlázási adataidat és kattints a jelentkezés gombra. Nagyon fontos, hogy pontosan add meg az adataidat, mert ez alapján állítjuk ki a jelentkezési díj beérkezésétől számított 2 munkanapon belül a számlát és küldjük el e-mailben. Fizetésre közvetlen banki utalással, illetve a Barion rendszerén keresztül bankkártyával is lehetőség van. Amennyiben a banki utalásos fizetést választod, a megrendeléstől számítva 3 munkanap áll rendelkezésedre ennek a teljesítéséhez. A számlát és az online előadáshoz való hozzáférést természetesen csak az utalás megérkezését követően tudjuk elküldeni.

Szükséges-e megadnom az adószámomat várásláskor?

A 2020. július 1-jén életbe lépett szabályozás szerint amennyiben egyéni vállalkozóként vagy cégként vásárlod meg a képzést, meg kell adnod a megfelelő adószámot, hiszen azt fel kell tüntetnünk a számlán. Ha magánszemélyként vásárlod meg a képzést, akkor nem szükséges az adószámod megadása. 

Hogyan tudok csatlakozni az online előadáshoz?

Az október 16-i „Az 5 leggyakoribb tévhit a magas-intenzitású intervall edzésről” című online előadásra legkésőbb 24 órával és 1 órával az előadás kezdete előtt e-mailben küldjük el a linket, amelyen az élő adás követhető lesz, és a chat funkció segítségével írásban lehetőség lesz kérdezni. 

Miért érdemes élőben követni az online előadást?

Ha élőben követed az előadást, akkor a chat funkció segítésével fel tudod tenni a kérdéseidet a 60 perces előadás közben, illetve az azt követő 30 perces kérdés-válasz szekcióban is.

Érdekel az előadás, de a megadott időpontban nem biztos, hogy ráérek. Mit tegyek?

Semmi gond. Ebben az esetben is jelentkezz az online előadásra, hiszen a webinár felvételét az előadást követő 5 munkanapon belül elérhetővé tesszük, így azt vissza tudod nézni a későbbiekben.

Van-e lehetőség vásárlást követően az előadások lemondására és pénzvisszatérítésre?

Sajnos nincs pénzvisszatérítési lehetőség a jelentkezést követően. Kivételt képez ezalól, ha az esemény az előadó hibájából nem kerül megrendezésre, és az eredeti időponttól számított 14 napon belül nem kerül pótlásra az esemény. Ebben az esetben 5 munkanapon belül visszautaljuk a jelentkezési díjat.